Dawid Dyminczuk
31 Lip

Dietetyczne kotlety z tuńczyka i jajek

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (130 g)
  • 1 jajko
  • ½ cebuli czerwonej (50 g)
  • 2 ząbki czosnku (10 g)
  • 2 łyżki zmiksowanych płatków owsianych górskich (16 g)
  • 1 łyżeczka musztardy (10 g)
  • przyprawy: ½ łyżeczki ziół prowansalskich, ½ łyżeczki mielonej papryki słodkiej, szczypta mielonej papryki ostrej, szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka oliwy (5 g)

Sposób wykonania:

Sposób przygotowania kotletów z tuńczyka

  1. Tuńczyka odsącz dokładnie z zalewy, następnie wrzuć do miski i rozdrobnij widelcem.
  2. Posiekaj drobno cebulę, czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Do tuńczyka dodaj jajko, cebulę, czosnek, zmiksowane płatki, musztardę, zioła prowansalskie, paprykę słodką, chili i pieprz. Następnie wymieszaj wszystko razem. Uformuj małe, lekko spłaszczone kotleciki. Jeśli masa nie będzie dobrze zwarta, dodaj jeszcze łyżkę płatków.
  4. Usmaż na łyżeczce oliwy do zarumienienia z obu stron. Smaż cierpliwie na małym ogniu.

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ